13.11.2020

Henrikki iskee riimejä hyvään tarkoitukseen: koskettava voimabiisi lastensuojelunuorille – feattaajana Antti Railio

Kirjoittanut: Samuli Koivulahti
🗞️ SAKON TIEDOTEPALVELU

Toukokuussa 2020 Henrikki vieraili kahdessa lastensuojeluyksikössä. Lastensuojelunuorten ajatusten pohjalta puristettiin timantiksi laulu, joka julkaistiin pe 13.11.2020. Kappaleen nimi on “Ei enempää”.

Ajatus voimabiisistä lastensuojelunuorille syntyi kahvipöytäkeskustelun lomassa, kun Henrikki oli vierailemassa ystävänsä Satu Haverin luona.
Haveri on yhteisöllisiä musiikkileirejä järjestävän Rock Camp ry:n perustajajäsen ja huoli nuorten hyvinvoinnista on ollut vahvasti läsnä myös Rock Campin toiminnassa. Rock Campin kautta projektin taakse saatiin myös tukijaksi Antti Railio, jolle nuorten hyvinvointi on todella tärkeä asia:

Kun minua pyydettiin mukaan tähän projektiin, ei tarvinnut kahta kertaa miettiä. Kysymys oli sen jälkeen vain aikataulutuksesta.
Antti Railio

Näistä lähtökohdista projektia voitiin lähteä suunnittelemaan eteenpäin ja hankkeelle haettiin rahoitusta useilta eri tahoilta. Lopulta rahoittajaksi saatiin Etelä-Pohjanmaan liitto, joka myönsi projektiin kulttuurille varattua kehittämisapurahaa.

Miten projekti toteutettiin?

Toukokuussa 2020 Henrikki kävi haastattelemassa nuoria kahdessa eri lastensuojeluyksikössä, jonka lisäksi nuorille toteutettiin internet-kysely, johon saivat osallistua myös Rock Campin nuoret. 

Nuoret tuntuivat arvostavan sitä, että heitä kuunneltiin. Vaikka tarinat olivat rankkoja, niin itse käynneistä jäi mulle erittäin positiiviset vibat.

Nuorten todelliset kokemukset olivat tärkeitä, jotta biisi saatiin kirjoitettua, sillä projekti oli eräänlainen hyppy tuntemattomaan: 

Itselläni on takana aivan päinvastainen lapsuus, mitä kappaleeseen haastattelemillani nuorilla. Kodin ja vanhempien luoma turvallisuuden ja välittämisen tunne oli meillä aina läsnä.

Eläytyminen lastensuojelunuorten tarinoihin oli rankka ja silmiä avaava matka, joka ei hevin unohdu. Lyriikat eivät syntyneet hetkessä, vaan niiden hieromiseen käytettiin huolella aikaa. Henrikin tukena koko kirjoitusprosessin ajan oli myös Evoluutio Musicin tekstituottaja Sako, joka huolehti siitä, että viimeisetkin nyanssit nuorten tarinoista saatiin tallennettua. Pitkälti Sakon käsialaa on mm. kappaleen kertsi. 

Sako Evoluutio Musicilta kertoo kirjoitusprosessista näin:

Henrikki on nopea kirjoittaja ja lyriikoiden viimeistely käy yleensä hänen kanssaan äkkiä. Tän biisin kohdalla oltiin kumminkin niin vakavien asioiden äärellä, että joka ikinen sana piti punnita erityisen tarkkaan.

Sako tähdentää vielä, että suurin haaste biisin tekemisessä oli nuorten nahkoihin meneminen, mutta se teki projektista myös erityisen antoisan: 

Piti sukeltaa sinne nuoren ajatusmaailmaan ja ajatella miten ne ajattelee ja mitä ne on kokeneet, eikä se ollut helppoa. Tekstiin meni ainakin viisi kertaa enemmän aikaa kuin tavallisesti, mutta olipa kyllä matka!

Nuorten todelliset kokemukset biisin lähtökohtana saavatkin kuuntelemaan kappaletta aivan eri korvalla kuin tavanomaista biisiä. Kappaleen kertosäkeistö jättää avoimeksi lauletaanko biisiä henkilölle, jolla on vaikeaa juuri nyt, vai henkilölle joka on jo ylittänyt elämänsä vaikeimmat ajat. 

“Sulle kuuluu nyt paljon parempaa” voi siis tarkoittaa, että nyt on muutoksen hetki tai sitten sitä, että nykyisin kaikki on paremmin.

Myös Antti Railion mukana olo feattaajana on vahva statement asian tärkeydestä.

Tavoite on saavutettu, jos edes yksi nuori saa kappaleesta voimaa

Henrikki toivoo, että kappale antaa voimaa niille, jotka sitä tarvitsevat. Se on pohjimmiltaan viesti nuorilta nuorille, jossa räppäri kokee toimivansa vain tulkkina välissä:

Toivottavasti kappale antaa kuulijoilleen voimaa. Jos voin tällä biisillä auttaa ja rohkaista edes yhtä nuorta eteenpäin, tavoitteeni on saavutettu. Jokaisen nuoren hyvinvointi on tärkeää.

Apurahojen ja sponsorien merkitys on kulttuurialalla valtava

Moni artisti kipuilee näinä aikoina taloudellisissa ongelmissa, eikä rahoitus ole itsestäänselvyys. Henrikki on erittäin kiitollinen Etelä-Pohjanmaan liitolle apurahan myöntämisestä hankkeeseen, jota ilman projekti ei välttämättä olisi toteutunut: 

Laadukkaiden julkaisujen tuotanto on arvokasta ja haluan tehdä kaiken huolellisesti. Ilman apurahoja tämmöisten projektien toteuttaminen on taloudellisesti vaikeaa.

Apurahan lisäksi hanketta on sponsoroinut myös vaateliike Pompshop ja pari muuta Seinäjoella toimivaa yritystä, jotka eivät halua nimiään julki. Jokainen rahoittaja on tärkeä.

Rahoituskierros jatkuu vielä julkaisun jälkeenkin

Kappaleelle saatu rahoitus kattaa vasta tuotantokustannukset, mutta ei laajempaa markkinointia. Tämän vuoksi uudetkin sponsorit ovat edelleen tervetulleita vielä julkaisun jälkeenkin, jotta tärkeälle asialle saadaan myös sen ansaitsema näkyvyys.

Hittien tekeminen on tiimityötä

Henrikin tukena soittolistojen valloituksessa on ollut vuodesta 2019 musiikintuotantoyhtiö Evoluutio Music. Se on kolmen musiikkialan yrittäjän perustama cowrite- ja tuotantotiimi, joka tekee ja tuottaa nykyaikaista suomenkielistä pop- ja hiphop-musiikkia.

Biisit tehdään ensisijaisesti artistin ambitiot edellä, mutta tiimi pitää huolen siitä, että julkaistavat teokset ovat niin sisällön kuin tuotannonkin osalta priimaa.

Henrikin taustatiimiin kuuluvat Ville Nisunen, Sako Samuli Koivulahti ja Heikki Vihersalo.

Villen päävastuualueisiin kuuluu kappaleiden säveltäminen ja esituotanto. Sako on Evon tekstituottaja ja vastaa sanoitusten laadusta. Heikki taas vastaa kappaleen jälkituotannosta, miksauksesta ja masteroinnista.

Pohjimmiltaan biisit ovat kuitenkin Henrikin omasta kynästä.  

Evoluutio Musicin lisäksi Henrikin taustajoukkoihin kuuluvat mm. Mika Autio Valakia Interactivelta, joka on vastuussa mm. Ei enempää -singlen kansitaiteesta. Lisäksi Tuukka Kiviranta Seinäjoelta vastaa Ei enempää -kappaleen musiikkivideon tuotannosta.

Kuuntele kappale alta:

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram