19.04.2019

Manda, eli Iida Heino on Evoluutio Musicin tuorein artistilupaus

Kirjoittanut: Samuli Koivulahti
🗞️ SAKON TIEDOTEPALVELU

Muistatko vielä musikaaliset Heinot YouTubesta? Seurasitko viime kaudella Idolsia? Manda on ehkä ennestään tuttu.

Iida Heino on solminut 21.2.2019. yhteistyösopimuksen Evoluutio Musicin kanssa ja tekee jatkossa artisiuraansa taiteilijanimellä Manda. Ensimmäinen single “Pelle” julkaistaan 19.4.2019. Kappale on pääosin Mandan itsensä säveltämä ja sanoittama.

Kuka Manda on?

Manda eli Iida Heino. Kuva Riia Grasshill

20-vuotias Manda on syntynyt musikaaliseen sukuun ja asuu Tampereella. Lähipiiriin kuuluu viisihenkinen perhe ja poikaystävä.

Musiikki on ollut luonnollinen osa Mandan elämää aivan pienestä asti. Viulun soiton hän aloitti kahdeksanvuotiaana, minkä lisäksi hän on omatoimisesti opetellut soittamaan myös pianoa, kitaraa ja rumpuja. Pääinstrumentti on kuitenkin aina ollut laulu.

Mandan harrastuksiin ovat kuuluneet myös joukkuevoimistelu ja tanssi, joista molemmat kulkevat mukana edelleen.

Esiintymiskokemusta vuosien varrella on ehtinyt karttua vasta vähän, mutta se ei estänyt pääsyä Suomen Idolsissa 20 parhaan joukkoon. Lukiossa toki oli käyty bändikurssia ja esiinnytty koulun tapahtumissa ja siskonsa kanssa Manda on esiintynyt sukulaisten häissä ja ristiäisissä.

Isommat lavat kuitenkin odottavat vielä valloittamistaan ja Idols-kokemus antoi rutkasti itsevarmuutta niiden valloittamiseksi.

Iida äänittämässä lauluja. Kuva Ville ”VINI” Nisunen

Liukuhihnatyö herätti sisäisen biisintekijän

Vielä viime vuoden alussa Manda luuli, että ei osaa tehdä lauluja. Hän oli monta vuotta laulanut ja soittanut muiden tekemiä kappaleita ja maailmahan oli jo valmiiksi täynnä hyviä kappaleita. Sitten tapahtui jotain.

Manda oli töissä erään maustefirman pakkaamossa ja teki monotonista liukuhihnatyötä monta tuntia päivässä. Sen ohessa oli aikaa pohdiskella syntyjä syviä ja pian melodiat ja sanat alkoivat järjestäytyä päässä biisien osiksi.  

Ideat oli saatava talteen. Aluksi Manda pelkäsi että biisit jäävät tekemättä, koska käsillä ei tuolloin ollut pianoa, jota hän on soittanut kauemmin kuin kitaraa. Kitara kuitenkin toimi säveltämisessä yllättävän hyvin ja kahden viikon tiiviin työskentelyn aikana syntyi nopeasti kuusi biisiä.

Tuottajahaku Facebookissa poiki julkaisusopimuksen

Biisit olivat kuitenkin vasta raakileita, joissa oli vasta melodia ja sanat. Hän pohti hetken sopivaa etenemistapaa ja laittoi sitten avoimen tuottajahaun Facebookiin. Löytyisikö joku, joka haluaisi tehdä taustat biiseihin?

Manda sai valtavan määrän yhteydenottoja. Useimmat halusivat häneltä rahaa, mutta Manda halusi lähteä etenemään toisenlaisella diilillä. Evoluutio Musicin “VINI” Ville Nisusella oli hyviä ajatuksia, joilla kappaleista saataisiin irti jotakin vielä enemmän.

Lisäksi Evoluutio Music huolehti julkaisun jakelusta ja Manda saa apua myös kaikessa muussa mikä liittyy artistitoiminnan aloittamiseen.

Pellen tuottaminen oli hyvä kokemus

Heikki Vihersalo hiomassa tuotantoja Iidan Pelle biisiin. Kuva: Ville ”VINI” Nisunen

Toistaiseksi yhteistyö Evoluutio Musicin kanssa on ollut Manda mielestä helppoa ja ammattimaista. Ensimmäisen kappaleen tuotantoprosessi ja äänittäminen oli kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus:

“Oli tosi kiva tehdä yhteistyötä. Toivat omia näkemyksiään, mutta myös kuuntelivat tarkasti.”

Manda kertoo, että rakenteen ja melodian osalta Pelle pysyi melko lähellä alkuperäistä, mutta kappaleen tempo nousi ja siitä tuli paljon tanssittavampi kuin mitä hän oli osannut ajatellakaan. Lyriikat ovat 100%:sti Mandan omaa käsialaa. Biisissä on paljon perusrakenteista poikkeavia jippoja, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin ehtaa suomipoppia.

Lopputulos kuulostaa hänen mielestään todella hyvältä ja lähipiiri odottaa tulevaa julkaisua yhtä innoissaan kuin Mandakin. Enää pitää jännittää sitä, miten yleisö ottaa biisin vastaan.

Entäs tulevaisuus?

Manda haluaa nähdä kuinka pitkälle hänen esiintymisuransa voi kantaa. Tarkoitus olisi siis mennä niin sanotusti aivan “päätyyn saakka”. Promokuviot tulevat tutuksi viimeistään nyt kun Pelle julkaistaan. Artistiuran kehitystä voi seurata esimerkiksi Mandan instagramissa.

Tavoitteena olisi saada oma nimi nyt kunnolla esiin musamaailmassa.  

Jutun on kirjoittanut “SAKO” Samuli Koivulahti.

Kuuntele Iidan debyyttisinkku ”Pelle” Spotifyista

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram